AT start voorbereiding op toezicht nieuwe veiligheidseisen IoT-apparaten

Het Agentschap Telecom start dit jaar met de voorbereiding van het toezicht op de nieuwe veiligheidseisen voor Internet of Things-apparaten en andere slimme devices. Vanaf halverwege 2024 geldt in de Europese Unie de CE-markering ook voor de digitale veiligheidseisen. Apparaten die er niet aan voldoen krijgen geen toegang tot de Europese markt en moeten worden geweerd.

Door het toenemend aantal IoT-apparaten neemt ook het aanvalsoppervlak voor aanvallers toe. Dat kan niet alleen gevolgen hebben voor het veilig en betrouwbaar functioneren van het apparaat, maar ook een bredere negatieve uitwerking hebben naar de digitale infrastructuur. De Europese Commissie heeft daarom besloten dat er verplichte veiligheidseisen voor IoT-apparatuur komen.

“Wij gaan ook op de naleving van de digitale veiligheidseisen toezien, bij overtredingen sanctioneren en digitaal onveilige apparaten uit de handel halen. Wij gaan daarom al starten met de voorbereiding van het toezicht op de
nieuwe veiligheidseisen voor slimme apparaten”, zo laat het Agentschap Telecom in het vandaag verschenen jaarplan weten.

Om toezicht op de cyberveiligheid van IoT-apparatuur te kunnen houden heeft de toezichthouder een “IoT-testlab” opgezet. Naast een intensivering van het onderzoek naar IoT-devices zal er ook overleg met de branche plaatsvinden over de cyberveiligheid van dergelijke apparaten.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl