Apple: eisen die ACM stelt bedreigen privacy en veiligheid gebruikers

De eisen die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) aan Apple stelt om aanbieders van dating-apps alternatieve betaalsystemen te laten gebruiken bedreigen de privacy en veiligheid van gebruikers, zo laat Apple weten. Vorige week oordeelde de Nederlandse toezichthouder dat Apple vanwege onredelijke voorwaarden in de App Store die gelden voor datingapp-aanbieders een dwangsom van vijf miljoen euro moet maken.

De ACM oordeelde eerder dat aanbieders van datingapps naast het betaalsysteem van Apple in de App Store ook gebruik moeten kunnen maken van andere betaalsystemen. Daarbij moeten datingapp-aanbieders de mogelijkheid krijgen om in hun app te verwijzen naar betaalmogelijkheden buiten de app. De ACM eiste vorig jaar al dat Apple het beleid zou aanpassen en gaf het Amerikaanse techbedrijf tot 15 januari de tijd dit te doen.

De door Apple doorgevoerde aanpassingen waren volgens de ACM onvoldoende. Elke week dat Apple het beleid niet aanpast, zodat het aan de eisen van de ACM voldoet, moet het een dwangsom van vijf miljoen euro betalen tot een maximum van vijftig miljoen euro. “Deze aanpassingen ondermijnen de gebruikerservaring en zullen nieuwe dreigingen voor de privacy van gebruikers en veiligheid van data introduceren”, aldus Apple, dat tegen de beslissing van de ACM in beroep is gegaan.

In de tussentijd is het bedrijf verplicht om de gestelde veranderingen door te voeren. Volgens Apple is het eigen betaalsysteem nog altijd de veiligste manier voor gebruikers om digitale goederen en diensten aan te schaffen. App-ontwikkelaars die een alternatieve methode kiezen worden door het techbedrijf gewaarschuwd dat bepaalde App Store-features niet aanwezig voor hun gebruikers zullen zijn.

“Dat komt omdat we de veiligheid van betalingen die buiten het veilige betaalsysteem van de App Store plaatsvinden niet kunnen valideren”, merkt Apple op. Daardoor zal Apple gebruikers niet kunnen helpen met terugbetalingen, aankoopgeschiedenis, beheer van abonnementen en andere problemen waar gebruikers bij het gebruik van alternatieve betaalmethoden tegenaan kunnen lopen. Apple stelt dat app-ontwikkelaars zelf verantwoordelijk zullen zijn om deze problemen met hun klanten op te lossen.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl