Amerikaanse banken zagen vorig jaar 1,2 miljard dollar naar ransomware gaan

Amerikaanse banken zagen vorig jaar 1,2 miljard dollar naar ransomwaregroepen gaan, zo blijkt uit een nieuw rapport van het Amerikaanse ministerie van Financiën gebaseerd op meldingen die onder de Bank Secrecy Act (BSA) zijn gedaan. Deze wetgeving verplicht financiële instellingen onder andere om verdachte transacties die op criminele activiteiten kunnen duiden te rapporteren.

Vorig jaar maakten Amerikaanse banken melding van 1489 ransomware-gerelateerde incidenten, tegenover 487 incidenten een jaar eerder. Ook het schadebedrag kende een flinke toename. Bedroeg het betaalde losgeld in 2020 nog 416 miljoen dollar, dat steeg vorig jaar naar 1,2 miljard dollar. Een toename van maar liefst 188 procent. De stijging is mogelijk te verklaren door meer ransomware-incidenten of betere detectie en rapportage.

Volgens het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN), onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Financiën, hebben vier de vijf meest actieve ransomware-exemplaren een link met Rusland. Van de 793 gerapporteerde ransomware-incidenten in tweede helft van 2021, hadden 594 met “Russisch-gerelateerde varianten” te maken, aldus de Amerikaanse overheidsinstantie. Die stelt op basis van de cijfers dat ransomware een serieuze dreiging voor de Amerikaanse nationale en economische veiligheid blijft.

Image

Bron: Security.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12Privacy.nl