Niet alleen online moet u zich wapenen tegen alle onheil wat betreft privacy, maar zeker offline moet u zich toch bewust zijn omtrent de privacy. Om maar een paar voorbeelden te noemen, waar u op moet letten.
Wat verstaan we nu juist onder internetoplichting?
Internetoplichting of spam is een vorm van bedrog waarbij de dader, het nietsvermoedende slachtoffer geld, waardevolle goederen of gegevens ontfutselt. Via het internet kan een dader immers op korte termijn en met zeer weinig financiële middelen een groot aantal slachtoffers maken.
Wat zijn de meest voorkomende manieren van oplichting via het internet?
– Phishing:
Bij phishing proberen internetcriminelen te “hengelen” naar uw vertrouwelijke gegevens zoals uw pincode, paswoord en het nummer van uw bank- of identiteitskaart. Als deze gegevens eenmaal zijn buit gemaakt, kunnen ze betalingen via uw rekening uitvoeren. U wordt bijvoorbeeld gelokt naar een valse (bank)website waar u nietsvermoedend inlogt met uw gegevens met alle gevolgen van dien.
Voorbeeld van phishing:
U ontvangt een email van één of andere bankinstelling. De email meldt dat er een veiligheidsprobleem is met uw rekening en dat u om uw geld te beschermen via de in de mail aangegeven site uw persoonlijke login en paswoord moet wijzigen.
Het kan zijn dat u daarna nog een bedrieglijke telefoon krijgt, iemand die zich voordoet als een medewerker van de bank vraagt naar enkele codes om zogezegd de update van uw gegevens te bevestigen.
– Erfenissen
Men belooft u een rijkelijke commissie op een grote erfenis die men wil overmaken. Om de erfenis in ontvangst te nemen, moet u eerst een som geld overmaken om de kosten voor de administratieve handelingen te financieren. Volgens de vele mail die wij al ontvangen hebben, waren we nu al miljonair. Want Tante Koosje, en Ome Gerrit, bij ons geheel onbekend, hebben elk 1.5 miljoen euro achtergelaten. Gelooft u dat? Wij ook niet. Uitkijken dus.
– Loterijen, kansspelen
U hebt het grote prijs gewonnen, maar moet transferkosten betalen om het geld in ontvangst te nemen. Officiële instellingen hanteren dergelijke praktijken niet; zonder een kans op winnen te kopen, kunt u in werkelijkheid immers geen prijs winnen.
– Exotische investeringen
Via mail worden voorstellen verstuurd met het aanbod voor investeringen in de meest exotische projecten waarbij u zeer veel winst kan boeken. Zo zijn er voorbeeld van een Teakhout plantage in Brazilië, die niet bestaat.
– Gevoelige snaar bespelen
Hartverscheurende berichten over een ongelukkig bestaan in eigen land, een ernstig zieke persoon, … wekken uw medelijden op. Er wordt u gevraagd om een gulle bijdrage te storten op een onbekend rekeningnummer.
Iemand zoekt de liefde bij u via het internet en vraagt u geld te storten voor nieuwe kleren, een paspoort om naar België te komen, …
Preventieve tips om internetoplichting te voorkomen:
Algemeen
Emotiefraude
U heeft er vast wel over gelezen, betaalpasfraude, het begint bijvoorbeeld op Marktplaats, dan gaat het contact via Whatsapp, en eindigt met een telefoontje van de “bank”. Wij kunnen vertellen, de bank belt u niet zomaar. Dus wees gewaarschuwd. Maar ook als u zogenaamd een berichtje krijgt van uw zoon of dochter, dat ze een nieuw nummer hebben. Wees altijd alert, en bel eerst uw zoon of dochter op, voordat u maar iets anders onderneemt.
Het mag weer, reizen, en dus gaan we met z’n allen weer naar het zonnige zuiden, en dus logeren we in dat mooie hotel. De aardige baliemedewerkster (m/v) vraagt u vriendelijk om even uw paspoort te scannen. Niet doen! Geef uw paspoort nooit af, en u kunt vooraf dit voorbereiden, door zelf een copy te maken, en door deze copy met een Edding-pen, de datum en hotelnaam te vermelden. Door uw paspoort te laten scannen of kopiëren, maakt u de kans op identiteitsfraude. We weten voorbeelden van mensen die voor €10.000 de mist in zijn gegaan.
Zie ook: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/identiteitsfraude/identiteitsfraude-en-criminaliteit