Online en Offline privacy

Niet alleen online moet u zich wapenen tegen alle onheil wat betreft privacy, maar zeker offline moet u zich toch bewust zijn omtrent de privacy. Om maar een paar voorbeelden te noemen, waar u op moet letten.

Wat verstaan we nu juist onder internetoplichting?

PhishingInternetoplichting of spam is een vorm van bedrog waarbij de dader, het nietsvermoedende slachtoffer geld, waardevolle goederen of gegevens ontfutselt. Via het internet kan een dader immers op korte termijn en met zeer weinig financiële middelen een groot aantal slachtoffers maken.

Wat zijn de meest voorkomende manieren van oplichting via het internet?

– Phishing:

Bij phishing proberen internetcriminelen te “hengelen” naar uw vertrouwelijke gegevens zoals uw pincode, paswoord en het nummer van uw bank- of identiteitskaart. Als deze gegevens eenmaal zijn buit gemaakt, kunnen ze betalingen via uw rekening uitvoeren. U wordt bijvoorbeeld gelokt naar een valse (bank)website waar u nietsvermoedend inlogt met uw gegevens met alle gevolgen van dien.

Voorbeeld van phishing:

U ontvangt een email van één of andere bankinstelling. De email meldt dat er een veiligheidsprobleem is met uw rekening en dat u om uw geld te beschermen via de in de mail aangegeven site uw persoonlijke login en paswoord moet wijzigen.

Het kan zijn dat u daarna nog een bedrieglijke telefoon krijgt, iemand die zich voordoet als een medewerker van de bank vraagt naar enkele codes om zogezegd de update van uw gegevens te bevestigen.

– Erfenissen

Men belooft u een rijkelijke commissie op een grote erfenis die men wil overmaken. Om de erfenis in ontvangst te nemen, moet u eerst een som geld overmaken om de kosten voor de administratieve handelingen te financieren. Volgens de vele mail die wij al ontvangen hebben, waren we nu al miljonair. Want Tante Koosje, en Ome Gerrit, bij ons geheel onbekend, hebben elk 1.5 miljoen euro achtergelaten. Gelooft u dat? Wij ook niet. Uitkijken dus.

– Loterijen, kansspelen

U hebt het grote prijs gewonnen, maar moet transferkosten betalen om het geld in ontvangst te nemen. Officiële instellingen hanteren dergelijke praktijken niet; zonder een kans op winnen te kopen, kunt u in werkelijkheid immers geen prijs winnen.

– Exotische investeringen

Via mail worden voorstellen verstuurd met het aanbod voor investeringen in de meest exotische projecten waarbij u zeer veel winst kan boeken. Zo zijn er voorbeeld van een Teakhout plantage in Brazilië, die niet bestaat.

– Gevoelige snaar bespelen

Hartverscheurende berichten over een ongelukkig bestaan in eigen land, een ernstig zieke persoon, … wekken uw medelijden op. Er wordt u gevraagd om een gulle bijdrage te storten op een onbekend rekeningnummer.

Iemand zoekt de liefde bij u via het internet en vraagt u geld te storten voor nieuwe kleren, een paspoort om naar België te komen, …

Preventieve tips om internetoplichting te voorkomen:

Algemeen

 • Wees op uw hoede voor mails met veel schrijffouten.
 • Open geen mails van mensen die u niet kent en klik zeker niet op bijlagen in deze mails. Controleer hun naam, telefoonnummer en emailadres door ze in te geven in een zoekrobot.
 • Banken of overheidsbedrijven zullen u nooit via email om persoonlijke gegevens vragen. Wis meteen alle mails die hierom vragen. Als u echt twijfelt neem dan contact op met de instelling in kwestie.
 • Wees alert voor mails die geen boodschap met uw naam in bevatten, maar beginnen met “geachte klant”.
 • Vertrouw de zaak niet wanneer u onmiddellijk gehoor moet geven aan de email.
 • Stel de spamfilter zodanig in dat verdachte mailberichten automatisch worden verwijderd.
 • Als de site waarnaar u wordt verwezen met https:// en de naam van een erkende organisatie begint, dan zit u doorgaans goed. Als de link subtiele verschillen bevat met de originele link (andere schrijfwijze, andere extensie, …, wees dan op uw hoede.
 • Voer regelmatig updates van uw besturingssysteem uit en zorg dat de computer goed beveiligd is met een recente virusscanner en een firewall. Zorg ook dat ze up-to-date zijn.
 • Maak regelmatig back-ups van programma’s en gegevens en bewaar ze veilig.
 • Gebruik enkel originele software en werk ze regelmatig bij.
 • Betaal of aanvaard nooit geld via een transfersysteem van het type Western Union of Moneygram, gebruik deze systemen enkel als u de persoon in kwestie kent. Deze gulden regel geldt voor alle types van oplichtingen (veilingsites, valse erfenissen, loterijen, ….
 • Kopen en verkopen op veilingsites / marktplaatsen
 • Doe enkel aankopen wanneer u voldoende garanties krijgt dat de koper/verkoper het goed meent. Kijk naar de feedback en kijk ook sinds wanneer hij/zij lid is. Hoe langer het lidmaatschap, hoe groter de kans dat het om een eerlijke (ver)koper gaat.
 • Pas op voor te lage prijzen voor dure artikelen, de kans is groot dat het te mooi is om waar te zijn.
 • Geef nooit voorschotten zonder dat u het product zelf gezien hebt.
 • Wacht met het verzenden van uw koopwaar totdat u zeker bent dat de storting in orde is, vraag om een bewijs van betaling.
 • Valse loterijen/erfenissen/exotische mails
 • Negeer alle berichten die u veel geld beloven, u kunt immers nooit winnen van een loterij waaraan u niet hebt deelgenomen.
 • Hetzelfde geldt voor mails die u beloven dat u een grote erfenis of bedrag krijgt. Mensen komen uitgerekend bij u terecht omdat de spammail naar miljoenen mensen tegelijk werd gestuurd.

Emotiefraude

 • Stort uw bijdrage aan goede doelen die u kent. Indien u via mail wordt gecontacteerd door een gekende hulporganisatie, controleer dan de bankgegevens op de website van de hulporganisatie in kwestie.
 • Wees alert wanneer een kandidaat-partner om geld begint te vragen. Werk met een erkend relatiebureau of controleer de naam van de datingsite en de gegevens van uw kandidaat partner op het internet door ze in te geven in een zoekrobot.
 • Contacteer de persoon in kwestie, wanneer u een vreemd bericht krijgt van iemand die u persoonlijk kent. Zijn/haar mailaccount werd dan immers vermoedelijk gehackt.

Betaalpas fraude / Whatsapp fraude

U heeft er vast wel over gelezen, betaalpasfraude, het begint bijvoorbeeld op Marktplaats, dan gaat het contact via Whatsapp, en eindigt met een telefoontje van de “bank”. Wij kunnen vertellen, de bank belt u niet zomaar. Dus wees gewaarschuwd. Maar ook als u zogenaamd een berichtje krijgt van uw zoon of dochter, dat ze een nieuw nummer hebben. Wees altijd alert, en bel eerst uw zoon of dochter op, voordat u maar iets anders onderneemt.

Paspoort (nooit) afgeven bij een hotel

Het mag weer, reizen, en dus gaan we met z’n allen weer naar het zonnige zuiden, en dus logeren we in dat mooie hotel. De aardige baliemedewerkster (m/v) vraagt u vriendelijk om even uw paspoort te scannen. Niet doen! Geef uw paspoort nooit af, en u kunt vooraf dit voorbereiden, door zelf een copy te maken, en door deze copy met een Edding-pen, de datum en hotelnaam te vermelden. Door uw paspoort te laten scannen of kopiëren, maakt u de kans op identiteitsfraude. We weten voorbeelden van mensen die voor €10.000 de mist in zijn gegaan.

 

Zie ook: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/identiteitsfraude/identiteitsfraude-en-criminaliteit

12Privacy.nl