Privacy vriendelijke zoekmachine

duckduckgo-versus-startpage-com

Uw privacy is anno 2022 nog belangrijker dan het jaar ervoor, en dat wordt alleen maar erger, mensen gaan steeds meer letten op hun vrijgegeven data privacy.

We hebben onderzoek gedaan, en het slecht geregeld met de standaard zoekmachine die bijna de gehele wereld gebruikt. Zeg nu zelf, gebruikt u ook altijd Google om iets te kunnen vinden? We weten bijna zeker dat u dit met een “JA” kunt beantwoorden, antwoord u deze met een ” Nee ” dan gebruikt u of Bing, of een alternatieve zoekmachine, zoals DuckDuckGo of Startpage.com

Uiteraard kunnen we weer een gehele pagina volschrijven waarom u geen gebruik moet maken van Chrome inclusief de zoekmachine van Google, want door het gebruik van deze twee, is het helemaal feest met uw afgegeven zoekterm, locatie en alles wat u nog meer ongewild kwijt raakt.

DuckDuckGo

DuckDuckGo is dus een privacy vriendelijke zoekmachine, en werkt precies het zelfde als bijvoorbeeld Google. Echter het verschil zit in hoe de zoekterm wordt weergegeven, opgeslagen en onthouden bijvoorbeeld door cookies. Een zoekmachine is een dienst die je op internet kunt gebruiken om bepaalde informatie of websites te vinden.

Zoals al eerder aangegeven, de bekendste search engine, is Google, maar er zijn zoveel andere, echter geven die niet het resultaat, zoals u dat gewend bent. De andere zoekmachines kunnen bijvoorbeeld Yahoo, Bing, Info.com, GWX.com, Cliqz en Ecosia zijn.

Leuke naam, maar waar komt de naam vandaan?

DuckDuckGo is een idee van Gabriel Weinberg. De naam komt volgens hem van het spel Duck Duck Goose, wat een Amerikaanse variant is van zakdoekje leggen.

DuckDuckGo versus Google?

Een bedrijf dat zich wil onderscheiden met zijn zoekmachine, zal dus iets moeten bieden dat vooral Google niet heeft, of minder goed doet. In het geval van DuckDuckGo is dat het feit dat deze zoekmachine je niet volgt. ‘The search engine that doesn’t track you’, is dan ook hoe de makers hun dienst omschrijven.

DuckDuckGo beoogt dus een betere privacy en onthoudt je zoekgedrag niet. Ook wil het vooringenomenheid voorkomen: in tegenstelling tot Google toont DuckDuckGo elke gebruiker dezelfde resultaten bij dezelfde zoekopdracht. Want door al het volgen en opslaan van zoekopdrachten van Google, weet Google bijvoorbeeld dat u de voorkeur heeft aan een rode kleur, graag winkelt bij Bol.com en afrekent met iDeal. Als u bijvoorbeeld zoekt op een wintertrui, weet Google dat het zijn zoekresultaten aan u laat zien, en zal bestaan uit een rode trui die u gemakkelijk met iDeal kunt bestellen, en toevallig ook nog eens bij Bol.com gevonden. Laat nu dit zoekresultaat ineens “zomaar” bovenaan de zoekresultaten staan. Toevalligheid bestaat niet.

Als u namelijk de zelfde zoekactie invult bij DuckDuckGo, dan zal deze bijvoorbeeld een zoekresultaat presenteren als, een blauwe wintertrui bij C&A, of een witte wintertrui bij de H&M, en deze zijn met alle betaalmiddelen te betalen. De rode wintertrui, uw voorkeur dus, maar dat weet DuckDuckGo niet, zal u misschien pas vinden op pagina 3. Maar ook als uw buurvrouw zoekt op de zelfde zoekterm, zal deze op pagina 3 vinden. Zoekt zij ook op wintertrui in Google, ( Google weet dat de buurvrouw liever blauw draagt, omdat ze namelijk veel heeft besteld bij Amazon, en de meeste kleren waren blauw) dan zal Google haar een zoekresulutaat laten zien, dat deze blauwe trui, heel toevallig bij Amazon te koop is.

Voor wie wat anoniemer wil surfen en niet om de haverklap gepersonaliseerde advertenties wil tegenkomen, is DuckDuckGo dus het overwegen waard.

Startpage.com versus Google.

Starpage.com is in Nederland opgericht, en ondertussen wel verkocht aan een Amerikaanse firma, dat baart ons aan de ene kant zorgen, want wij willen totaal geen info van ons aan de andere kant van het water hebben, de grote datagraaiers zitten namelijk daar, en Amerika wilt alles van u weten.

Startpage.com is in 1998 begonnen onder de naam Ixquick, echter in 2002 tot heden, is de naam Startpage actief.

Startpage.com is gefocused op de privacy van zijn of haar gebruiker. Daar gaan ze heel ver in, en dat is een prima middel om tegengas te geven aan het machtige Google. Startpage.com serveert zijn zoekresultaten van Google, echter filtert het deze, zodat ze dus zonder trackers en andere vuiligheid aan u wordt weergegeven. Dat betekent dat, net als DuckDuckGo, het zoekresultaten laat zien, die dus voor iedereen gelijk is. En iedere pagina is dus gelijk, en niet gepersonaliseerd zoals Google dat doet.
Sinds Januari 2022 heeft Startpage.com ook hun eigen “Startpage Privacy Protection” geintroduceerd, dit is een plugin voor bijvoorbeeld FireFox, zodat u kunt zien als u website bezoekt, hoeveel trackers en cookies er worden geladen. Ideaal.

Conclusie:

Wij gebruiken ondertussen beide, en beide zijn goed, maar we ondervonden wel, dat de zoekresultaten in DuckDuckGo wat anders waren dan in Startpage.com. Daar DuckDuckGo gebruik maakt van Bing, en Startpage.com gebruik maakt van Google, zijn beide resultaten goed, maar als je gewend bent om met Google te zoeken, dan gaat de voorkeur in deze tweestrijd toch naar Startpage.com. Eerlijk is eerlijk, door gebruik te maken van een alternatief, moet je wat inboeten, maar door Startpage te gebruiken, vinden we de privacybescherming belangrijker dan dat Google met je gegevens er vandoor gaat.
Ga naar Startpage.com om privacy vriendelijk te zoeken.

Uiteraard doen we volgend jaar weer een test, en kunnen de zoekresultaten zomaar ineens verschillen. Reden voor de makers om zich voortdurend te blijven te vernieuwen.

12Privacy.nl